N-am citit nimic despre „Trupul lui Hristos” (în sensul considerat acum), înainte ca Hristos să fi fost un om în cer, imagine care vorbeşte despre o relaţie cu Hristos ca Om, sugestivitatea depinzând de aceasta. Fiind o imagine figurată, trebuie să-i examinăm puterea aşa cum o dezvoltă Scriptura, pentru a găsi în ea învăţătura care se desprinde dintr-o asemenea categorie: pentru că în istoria lui Israel, „aceste lucruri li s-au întâmplat” (nu numai că pot fi folosite ca tipuri, ci) „s-au întâmplat, ca să ne slujească drept pilde” (1. Corinteni 10:11 ). Tot aşa putem fi siguri că oriunde în natură, în acord cu planul lui Dumnezeu, îmbrăcămintea firescului nu este decât vălul care acoperă spiritualul; nici nu vom „materializa prea mult”, ci vom lăsa gloria luminii să strălucească prin cortul ei pământesc.
Aceasta ne reaminteşte că Domnul compară trupul Său cu templul lui Dumnezeu: „Stricaţi Templul acesta şi în 3 zile îl voi ridica” (Ioan 2:19, 21 ). Şi pentru aceasta este şi mărturia lui Ioan: „Cuvântul S-a făcut trup şi Şi-a făcut cortul printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl” (Ioan 1:14 ). Aici se spune că „S-a făcut trup” („a devenit carne”) nu numai pentru că a adoptat un trup omenesc, ci pentru că, prin consecinţă, a intrat în sfera observaţiei şi a cunoaşterii umane; şi aici a început descoperirea directă a gloriei Sale: Se afla în lume şi era Lumina ei.
Trupul pregătit pentru El a fost instrumentul Duhului Lui, prin care cuvintele şi lucrările Sale au făcut cunoscută ascultarea unică ce L-a proclamat Omul al Doilea; în timp ce deasupra tuturor, prin toate, străluceşte într-o stranie şi totuşi binecuvântată armonie cu aceasta o glorie mai mare. Acesta este felul în care trupul lui Hristos a fost cortul sau templul lui Dumnezeu pe pământ.
Vorbind acum despre responsabilitatea care decurge pentru credincioşi din relaţia lor cu Hristos, apostolul foloseşte aceeaşi imagine figurativă şi succesiune logică. Biserica, fiind botezată de Duhul lui Dumnezeu, este un trup, trupul lui Hristos (1. Corinteni 12:13, 27 ). Credincioşii, de asemenea, sunt templul lui Dumnezeu pentru acelaşi motiv: Duhul lui Dumnezeu locuieşte în ei (1. Corinteni 3:16 ). Gândurile acestea nu mai sunt puse în conexiune aici; dar în alt loc din aceeaşi epistolă (1. Corinteni 6:15-20 ) apostolul le leagă în continuare şi le aplică credinciosului ca individ şi la trupul lui ca fiind locuit de Duhul Sfânt. „Trupurile voastre”, spune el, „sunt mădulare ale lui Hristos ... Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu”.
Aici, atât în cazul credinciosului, cât şi în cel al lui Hristos, trupul este Templul lui Dumnezeu; iar Dumnezeu este glorificat în acest trup prin consacrarea pentru El a acelor mădulare în care omenescul se manifestă în cele mai înalte facultăţi ale lui. Viaţa practică îl glorifică, nu numai prin caracterul manifestat în ea, ci şi prin acesta, ca fruct al harului divin, acţionând în virtutea lucrării binecuvântate a lui Hristos şi prin Duhul lui Dumnezeu.
Desigur, nu la Biserică se referă apostolul, ci la individ; de aceea el spune că „trupurile voastre sunt mădulare ale lui Hristos” - neputând merge mai departe. Totuşi, fundamentul este acelaşi: fiinţa „lipită de Domnul”, prin Duhul; iar persoana este în acelaşi fel Templul lui Dumnezeu, cum este întreaga Biserică. Până aici, cel puţin, persoana reprezintă întregul; „piatra vie” reprezintă sau arată natura întregii clădiri.
După cum „trupul pregătit” pentru El a fost acela în care S-a manifestat Cuvântul, iar Viaţa văzută astfel a devenit „Lumina oamenilor”, tot aşa, în noaptea de acum a absenţei Lui personale; El are un Trup în care (deşi nu cu strălucirea originală) străluceşte aceeaşi Lumină. Astfel, totdeauna se vorbeşte despre trupul lui Hristos ca aici, în locul manifestării. Biserica este „epistola lui Hristos, scrisă de noi, ca slujitori ai Lui, nu cu cerneală, ci cu Duhul Dumnezeului celui viu; nu pe nişte table de piatră, ci pe nişte table care sunt inimi de carne” - scrise cu razele acelei glorii ascunsă lumii şi descoperită credinţei: „Căci Dumnezeu, care a zis: „Să lumineze lumina din întuneric”, ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Hristos” (2. Corinteni 3:2-3 ; 4:6 ). Astfel, „Noi ... avem gândul lui Hristos” (1. Corinteni 2:16 ): în trupul lui Hristos, prin energia Duhului Său şi sub controlul Capului nevăzut din ceruri, viaţa lui Hristos se reînnoieşte continuu pe pământ. Pentru că trupul spune despre activităţile pline de viaţă ale unei unităţi organice, în care comuniunea se urzeşte prin slujirea fiecărui membru pentru ansamblul lor: pentru că nici un mădular al unui trup nu trăieşte pentru sine şi dragostea lui Hristos pentru ai Săi este reprodusă în slujirea reciprocă ce decurge din dragoste şi pentru care El, care ne cunoaşte cel mai bine interesele, a asigurat o varietate şi o inegalitate a darurilor, pentru ca să fim mai legaţi împreună prin dependenţă reciprocă.
Aşa este Biserica trup al lui Hristos, după gândul pe care-l naşte Scriptura. De asemenea. Scriptura stăruie îndelung asupra piedicilor în calea realizării acestui trup şi suntem determinaţi să le simţim în mod dureros şi continuu. Dar ele nu intră acum în atenţia consideraţiilor noastre, după cum, în adevăr, nu intră nici chiar Biserica acum în faţa ochilor noştri; ci Hristos în relaţia Lui cu ea. Deoarece această relaţie este în El condescendentă şi har de nespus, ea constituie gloria Lui pentru eternitate şi va umple inimile tuturor oştirilor cerului cu lauda către El. Da, a lui Dumnezeu „să fie slava în Biserică, în Hristos Isus, în toate generaţiile, în vecii vecilor” (Efeseni 3:21 ).
În epistola către Corinteni, Biserica este contemplată în rânduiala ei, în părtăşie şi în slujire. Este Trupul lui Hristos (1. Corinteni 12:27 ) şi de aceea Hristos este capul ei; dar Capul nu este înfăţişat în mod explicit, ci incidental: „nici capul nu poate să zică picioarelor: „N-am trebuinţă de voi” (1. Corinteni 12:21 ). Nu găsesc nici o dificultate în a aplica aceasta la Hristos. Biserica este - în acea menire divină a ei, care este gloria harului divin - „plinătatea” Lui: Capul trebuie să aibă un trup. Şi tocmai datorită acestei relaţii minunate se aminteşte acolo unde este vorba despre unitatea trupului ce nu face faţă mulţimii mădularelor, că „aşa este şi Hristosul”. Unii încep să aplice chiar şi aceasta exclusiv la Biserică - „trupul uns”. Ei spun chiar şi că situaţia ei de complementaritate faţă de Hristos nu este ideea Scripturii şi că dacă îl luăm aici pe Hristos, ochiul şi urechea exemplificate de apostol, ca mădulare ale trupului, vor aparţine Capului; dar şi în Efeseni şi în Corinteni, „Trupul este privit ca fiind complet în sine, deşi derivând din Hristos. Mai mult, faptul că „El I-a pus totul sub picioare şi ca şi Cap peste toate L-a dat Bisericii, care este trupul Lui” (Efeseni 1:22-23 ) este numai „pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietatea”. (Coloseni 1:18 ). În final se spune că „toate lucrurile acestea sunt doar reprezentări omeneşti”.
Acum ni se dă imediat asigurarea că „trupul lui Hristos” aplicat la Biserică este figurativ şi de aceea şi poziţia lui Hristos de Cap al ei este figurativă. Ele sunt prefigurări ale unor realităţi pentru a căror transmitere toate cuvintele rămân neajutorate. Să le materializăm ar fi o profanare; dar se cuvine să le luăm ca pe limbajul cel mai adecvat ce s-ar putea găsi pentru a ne face cunoscut ceea ce am putea cunoaşte şi ceea ce Dumnezeu doreşte să cunoaştem - să le luăm la deplina lor valoare, în loc s-o minimalizăm, desconsiderând astfel mesajul Duhului care l-a dat. Apostolul însuşi ne asigură că „vedem, ca într-o oglindă, un mister” (1. Corinteni 13:12 ). Oare nu trebuie să cercetăm mai îndeaproape şi să privim cu mai multă atenţie toate cuvintele misterului?
Acum, sigur, apostolul foloseşte termenii „cap” şi „trup” foarte distinctiv şi determinant în ceea ce interesează relaţia lui Hristos cu Biserica. Sunt cuvinte folosite nu doar numai o dată sau întâmplător. Putem vedea, într-adevăr, cum prefigurările pălesc în faţa unei realităţi covârşitoare: pentru că trupul trebuie să crească la statura Capului (Efeseni 4:15 ); şi din Cap, tot trupul, bine închegat şi strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea (v. 16). Da, Hristos hrăneşte Biserica şi Se îngrijeşte de ea, pentru că suntem mădulare ale trupului Său (v. 29-30). Iar în Coloseni găsim o afirmaţie similară (Coloseni 2:19 ).
Astfel, Trupul îşi trage fiinţa din Cap; dar aceasta nu înseamnă (cum spun unii) că, asupra trupului, Capul nu are nici o autoritate. Cu siguranţă, este tocmai lucrul pe care capul îl exprimă în relaţia cu trupul; şi de aceea, cred, apostolul poate vorbi despre ureche şi ochi ca aparţinând mai degrabă trupului decât capului. Pentru că nu urechea şi ochiul reprezintă partea care guvernează: acea ureche care ascultă, se leagă de duhul ascultării; şi însăşi urechea unsă cu sânge exprimă faptul acesta în Vechiul Testament. Cu toate că Biserica vede şi este guvernată inteligent, capul guvernează. Cununa este aşezată pe cap. Faptul că „nici capul nu poate să zică picioarelor”, spune aici tot ce se poate spune.
Din nou, „soţiilor, fiţi supuse soţilor voştri ca Domnului, căci soţul este capul soţiei, după cum şi Hristos este Capul Bisericii” (Efeseni 5:22 ). Se poate spune oare că aici nu este vorba de autoritate?
Simpla autoritate, este drept, nu redă corect ideea de cap, care izvorăşte dintr-o relaţie, din interese comune şi care în general implică un caracter reprezentativ. Desigur, în timp ce capul şi trupul pot fi în contrast unul cu celălalt, ele se află totuşi într-o unitate atât de intimă, încât orice plinătate a unuia în absenţa celuilalt ar fi plinătatea unui cadavru. Cum am văzut, cu siguranţă că Scriptura nu contemplă această unitate cum apare ea în Biserica din Corint; imaginea ei este negată de trei ori prin „nici capul nu poate să zică picioarelor” (1. Corinteni 12:21 ), „tot aşa este şi Hristos” (v. 12) şi „voi sunteţi trupul lui Hristos” (v.27).
Am putea lăsa pasajele din Efeseni şi Coloseni să vorbească de la sine, numai să realizăm cum prin ele Dumnezeu doreşte să ne ridice pe cât posibil la înălţimea gândurilor Sale glorioase. Astfel, în Efeseni 1:22-23 : „El I-a pus totul sub picioare şi ca şi Cap peste toate L-a dat Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce plineşte totul în toţi”. Iată cuvintele, dar cum să le interpretăm? Nu este greu de înţeles că Hristos trebuie să fie Cap peste toate lucrurile, dacă El este ceea ce este, Creatorul tuturor lucrurilor, Cel pentru care au fost create toate şi, din nou, Cel căruia I-a plăcut să Se lege în mod etern de această creaţie a Lui, prin firea omenească pe care Şi-a însuşit-o. Dar apostolul spune, „Cap peste toate lucrurile Bisericii”: de ce şi cum ale Bisericii? Aceasta nu poate semnifica o limitare a ceea ce este absolut. Nu poate însemna că în lucrurile Bisericii Dumnezeu I-a dat întâietatea în toate lucrurile - chiar dacă acesta ar fi sensul cuvintelor „Cap peste toate”. Nu, ci această poziţie de Cap peste toate arată plinătatea resurselor Lui pentru aceea faţă de care este Cap într-un asemenea fel, încât ea îi este trup. Capul peste toate este Capul unui popor unit cu El prin Duhul, aşa cum un trup este una cu capul său; astfel, plinătatea Lui în calitate de Cap necesită un trup pentru ca să poată fi un om complet. Totuşi, lucrul cel mai minunat care poate fi spus este că, în relaţia cu Trupul Său ca plinătate a Sa, El Însuşi este divin şi umple totul în toţi!
Putem urmări aceste gânduri şi în epistola către Coloseni, deşi într-o diferenţă de prezentare caracteristică: „Căci în El locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii. Voi sunteţi deplini în El, care este Capul oricărei domnii şi stăpâniri ... Capul, din care tot trupul, hrănit şi strâns unit prin încheieturi şi legături, creşte cu creşterea lui Dumnezeu” (Coloseni 2:9, 10, 19 ).
Cineva a spus că n-am citit nicăieri despre un trup al lui Hristos în cer şi lucrul acesta este adevărat pentru timpul prezent. Biserica nu se află încă în Cer şi niciodată nu se spune că parte din ea ar fi aici şi parte acolo. Nu se pune problema condiţiei celor care au murit, deşi fiecare sfânt absent din trup este cu Domnul. Dar porţile locuinţei morţilor nu pot birui Biserica; ea rămâne pe pământ până când va fi înălţată ca să-L întâlnească pe Domnul în văzduh, completată prin recuperarea mulţimilor de sfinţi care între timp fuseseră îndepărtaţi prin moarte.
Acum se desfăşoară o lucrare prin energia continuă a Duhului lui Dumnezeu, care lucrează prin darurile harului Său, până când Trupul va ajunge la plinătatea staturii Capului lui binecuvântat, pentru ca să fie perfect potrivit Lui. Atunci când aceasta se va împlini, nu putem presupune nici măcar o clipă că ceea ce a fost urzit cu grijă va lua sfârşit fără a servi unui scop etern. Am putea gândi la fel de bine că trupurile noastre, desăvârşite prin schimbarea celor aflaţi în viaţă sau prin învierea din morţi, îşi vor împlini menirea şi vor fi lăsate deoparte pentru totdeauna. Fiecăruia ne este dat să putem vedea puţin în viitor; dar aceasta nu ar trebui să stânjenească mai mult, într-un caz decât în altul, credinţa noastră în acel viitor. De asemenea, din slujba trupului aici putem deduce o bună parte din sensul lui viitor. Ceea ce trupul este pentru noi acum, aceea ne va fi şi în veşnicie, dar într-un chip desăvârşit. Oare nu putem deduce la fel de bine că ceea ce este Trupul lui Hristos pentru El acum, aceea va fi pentru El şi în veşnicie? Dar făcut desăvârşit, pentru că ştim că va fi desăvârşit. Şi am văzut adevărata legătură de semnificaţie între trupurile noastre şi al Său: putem conta pe imaginile figurative ale Scripturii, date de Dumnezeu pentru învăţătura noastră şi nu pentru ca să fim înşelaţi.
Trupul este slujitorul minţii şi toate mădularele mărturisesc o adaptare specială la necesităţile lui variate. După cum gândim adesea - iar trupul o probează în starea de boală şi de mutilare în care se află, consecinţă a păcatului - îl putem considera doar cu puţin mai bun decât o piedică pentru activitatea sufletului - o frână. Totuşi, simplul fapt că suntem destinaţi pentru veşnicie în trup trebuie să ne facă să respingem asemenea concluzii pripite. Aşa cum suntem alcătuiţi în prezent, trupul este o necesitate chiar pentru lucrarea minţii, în multe privinţe; iar mintea îl antrenează, îl disciplinează şi îl foloseşte în acord cu voia ei.
Atât cât se poate aplica aceasta la trupul lui Hristos, desigur, amintindu-ne cu toată claritatea că este în întregime prin har şi nu prin necesitate, îl găsim pe Hristos într-o relaţie asemănătoare cu oamenii, făpturile Lui. Aici, într-adevăr, cât de des par a se manifesta contrar voii Lui, cât de puţin străluceşte lumina vieţii în noi pentru a putea fi o epistolă de elogiu al Său în lume şi cât de puţin arată Trupul a fi Templul gloriei Sale! Totuşi, chiar disciplina mâinii Lui asupra noastră, experienţa unui har care rămâne cu noi şi nu ne abandonează, învăţarea oricât de înceată şi imperfectă a câte ceva despre calea Lui, despre paharul Lui, despre botezul Lui, toate acestea ne asigură cu privire la ceea ce descoperă Cuvântul Lui - scopul de a ne avea cu El şi pentru El; un „Trup” exersat, disciplinat şi în final desăvârşit, prin care Duhul Lui va înfăptui aşteptările dragostei Lui, despre care chiar acum putem cunoaşte puţin; dragostea va descoperi o unitate specială cu El a acestui trup, oferită în mod divin, în care El va fi glorificat, iar inima Lui satisfăcută, văzând fructul muncii sufletului Său. Şi a lui Dumnezeu va fi gloria în Biserică, prin Hristos Isus, peste generaţii şi în vecii vecilor. Amin.