comori.org
comori.org

Coronavirusul și teama

Hartmut Mohncke

TEAMA DE CORONAVIRUSS

Când primii oameni s-au infectat într-o piață din Wuhan, China, la începutul lunii decembrie 2019, nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple în întreaga lume. De atunci, Coronavirusul se răspândește cu o viteză uimitoare, fără să poată fi oprit. 

Virusul reprezintă un pericol grav, în special pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit. Rata mortalității este de zece ori mai mare decât cea a gripei. Cu siguranță, mulți au sperat că virusul nu va ajunge în România, dar acum el este prezent și aici. Și cu cât se apropie mai mult de noi, cu atât mai mult teama se extinde în rândul populației.

Fiecare speră să nu fie infectat. Dar dacă se întâmplă? Atunci, desigur, sperăm să nu ne afecteze foarte grav și să nu fim printre cei care mor din cauza virusului.

Medicina susținea că epidemiile aparțin de domeniul trecutului. De aceea ne simțeam stăpâni pe situație. Dar acum suntem conștienți de faptul că există fenomene pe care nu le putem controla: schimbări climatice, atacuri teroriste - și pe lângă acestea un virus la care ni se taie respirația. Astfel suntem cuprinși de teama de ceva necunoscut.

Dar, vă rugăm, nu intrați în panică! Tocmai acum este important să vă păstrați calmul și să acționați chibzuit. Se știe că frica este cel mai rău sfătuitor.

Pe lângă toate eforturile necesare de a lua măsurile preventive corecte pentru binele oamenilor, ar trebui să ne întrebăm ce este teama și care este cauza ei.

TEAMA NOASTRĂ

Teama este declanșată de amenințări, ceea ce este un lucru firesc. Unii oameni au emoții numai la gândul la următoarea programare la stomatolog. Cu cât mai mare este teama de amenințări care ne pot distruge fericirea și sănătatea sau chiar ne pot curma viața!

Să ne întrebăm care este adevărata cauză a fricii. Totul a început în grădina Eden, când primii oameni au încălcat porunca lui Dumnezeu, cu toate că Dumnezeu îi avertizase în prealabil:

Poți să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit” (Geneza 2 .16,17).

După ce au încălcat porunca, oamenii s-au ascuns de Dumnezeu, pentru că le era teamă. Cum putem ieși din această stare? Nu ne ajută la nimic să-L considerăm pe Dumnezeu mort sau să-L ignorăm. Realitatea este că moartea domnește în această lume și ea reprezintă cea mai mare amenințare pentru noi, oamenii. De moarte nimeni nu poate scăpa.

De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, căci toți au păcătuit” (Romani 5 .12).

Moartea nu este așadar o problemă biologică, de care am putea scăpa cândva cu ajutorul medicinei. Moartea este plata păcatului. Pentru că am păcătuit împotriva lui Dumnezeu, trebuie să murim. Dar odată cu moartea nu se termină totul. Există un „după aceea”:

Și, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, după aceea vine judecata” (Evrei 9 .27).

Fiecare om trebuie să dea odată socoteală înaintea lui Dumnezeu.

DUMNEZEU ÎNLĂTURĂ TEAMA

Vrea Dumnezeu ca noi să trăim cu frică? - Nu, niciodată! El este un Dumnezeu iubitor și iertător și vrea să ne dăruiască viața veșnică. De aceea, L-a dat la moarte pe Fiul Său Isus Hristos:

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că L-a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (Ioan 3 .16).

Nimeni nu trebuie meargă în pierzare! Dar depinde de noi, dacă acceptăm sau nu oferta plină de dragoste a lui Dumnezeu. El a dat totul pentru a ne împăca cu Sine. Singurul lucru pe care îl așteaptă Dumnezeu de la noi este să ne recunoaștem vinovăția, să o mărturisim sincer înaintea Lui și să credem în Isus Hristos primindu-L ca Mântuitor al nostru. Atunci suntem acceptați de Dumnezeu și în siguranță pentru totdeauna. Fiecare copil al lui Dumnezeu are înaintea lui un viitor minunat:

Moarte nu va mai exista. Nu va mai fi nici plâns, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut” (Apocalipsa 21 .4).

Și cum rămâne cu teama de Coronavirus? Desigur, credința în Isus Hristos nu ne face imuni la viruși. Dar cei care au experimentat harul lui Dumnezeu se știu iubiți de El și au pace pentru suflet în toate situațiile vieții.

„Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos? Necaz, sau strâmtorare, sau prigonire, sau foamete, sau lipsă de îmbrăcăminte, sau primejdie, sau sabie?” (Romani 8 .35).

Căci sunt bine încredințat că nici moarte, nici viață, nici îngeri, nici stăpâniri, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici puteri, nici înălțime, nici adâncime, nicio altă creatură nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru (Romani 8 .38,39).

Nume și prenume *

Email *

Mesaj *