comori.org
comori.org

Al doilea front și al treilea

B. Dincescu

„Deschidem al doilea front“ – așa glumeau niște soldați sovietici deschizând o cutie de conserve de vită de la americani. Și nici nu gândeau cât de multă dreptate aveau. Dacă Statele unite nu i-ar fi aprovizionat masiv cu alimente și cu camioane cu care să transporte și proviziile și munițiile, atunci poporul sovietic nu s-ar fi putut concentra pentru a produce în număr mare tancurile T34 și rachete Katiușa și proiectile de artilerie suficient cât ca să îngroape toate forțele armate care s-ar fi putut strânge din toată Europa. Dacă nu ar fi primit acele provizii mulți ar fi trebuit să trudească pentru a asigura minimul necesar de hrană pentru a supraviețui și nu Uniunea Sovietică nu ar fi putut produce atâtea arme și muniții.

Cam așa ar fi și un al doilea front când este vorba de lupta pentru răspândirea Evangheliei. Mulți nu se prea pricep sau nu pot călători pentru a răspândi evanghelia cât mai larg. Dar ar putea să-i sprijine material pe misionari. Așa îndemna îl apostolul Pavel pe Tit: „Ai grijă cu sârguinţă de Zena, învăţătorul legii, şi de Apolo, ca să nu le lipsească nimic pentru călătorie. Şi să înveţe şi ai noştri să dea atenţie lucrărilor bune pentru trebuinţele neapărate, ca să nu fie neroditori“.

Dar poate cineva va spune că nu are mijloace, că abia trăiește de pe o zi pe alta, având numai strictul necesar pentru a supraviețui. Se poate să fie și așa, dar mai există chiar și un al treilea front. Un front pe care pot lupta și cei săraci și cei bătrâni și cei bolnavi. Care? Apostolul Pavel le scria tesalonicenilor: „rugaţi-vă pentru noi, ca să se răspândească şi să fie glorificat Cuvântul Domnului, ca şi la voi, şi ca să fim scăpaţi de oamenii nechibzuiţi şi răi“. Cine oare nu se poate lupta rugându-se pentru cei care sunt angajați în lucrări pentru Domnul? Doar aceia care sunt atât de preocupați de propriile lor probleme încât nu se gândesc la lucrarea Domnului, lucrare la care El dorește să-i facă părtași și pe alți oameni (după cum Pavel spunea despre sine și alții care lucrau pentru răspândirea evangheliei că sunt „împreună-lucrători ai lui Dumnezeu“). Și această luptă chiar contează, după cum conta pentru luptătorii conduși de Iosua, care luptau în vale, ca Moise, fiind pe munte să țină toiagul sus (Exod 17:8-16 ). Iar în acel efort Moise era ajutat de Aaron și Hur – deci credincioșii este bine să se roage împreună.

Nume și prenume *

Email *

Mesaj *