comori.org
comori.org

Rut

L. M. Grant

Şi Rut a zis: «Nu stărui de mine să te părăsesc, ca să mă întorc de la tine! Pentru că încotro vei merge tu voi merge şi eu; şi unde vei găzdui tu, voi găzdui şi eu; poporul tău va fi poporul meu şi Dumnezeul tău, Dumnezeul meu».Rut 1:16

Numele Rut poate să însemne „satisfăcută” sau „frumuseţe”, oricare dintre aceste semnificaţii fiind foarte potrivită. Aceasta este o carte înviorătoare, scrisă în perioada judecătorilor, strălucind ca o piatră preţioasă pe un fundal întunecat. O vedem pe Naomi, care părăsise Israelul, locul rânduit de Dumnezeu pentru ea şi familia ei, pentru Moab, îndurerată de moartea soţului şi a celor doi fii ai ei. Ea este o imagine a poporului Israel departe de ţara lui, părăsit şi fără speranţă.

Pe de altă parte, Rut, nora ei, face parte dintre naţiuni, o moabită, fără dreptul de a intra în adunarea Domnului, nici chiar la a zecea generaţie. Însă Rut este de asemenea o imagine a iudeilor care se află în acelaşi loc depravat ca şi cei dintre naţiuni – departe de a fi poporul lui Dumnezeu. Dar în ea vedem o credinţă care se naşte proaspătă, preţioasă, plină de smerenie, în Dumnezeul lui Israel; astfel dacă în Naomi este văzută starea tristă şi lipsită de speranţă a lui Israel, în Rut este văzuta credinţa înnoită a rămăşiţei credincioase a lui Israel.

Şi Boaz („în El este putere”), un om puternic şi bogat, este imaginea Domnului Isus. El prin har o încurajează pe Rut într-un fel prin care, în cele din urmă, deoarece el este ruda cu drept de răscumpărare, ea este adusă în moştenirea lui Israel prin căsătoria cu el. Şi Naomi ia parte de asemenea la bucuria şi binecuvântarea care rezultă din această unire.

Nume și prenume *

Email *

Mesaj *